En vellykket start på cykellivet

Det er næsten et magisk øjeblik — både for jer og jeres barn — når barnet for første gang selv kører de første meter på cykel. Og det bedste er, at når man først har lært at cykle, så glemmer man det ikke igen!

Helt fra starten gælder det især om, at barnet oplever glæden ved at cykle. Læs her, hvordan det lykkes for jer, og hvordan I giver jeres barn den bedste hjælp til at lære at cykle:

Men først nogle vigtige bemærkninger om det at lære at cykle: I starten er læreprocessen tit ledsaget af usikkerhed og nogle gange frygt (for at falde). Derfor er det så meget vigtigere, at I sørger for så trygge rammer som muligt for barnet.  

  • Det er kun sjovt og sikkert at cykle på en børnerigtig cykel. Det er også afgørende for en vellykket læreproces, at cyklen har den rigtige størrelse. Her kan I læse, hvad det kommer an på.
  • uden cykelhjelm! Sørg for, at den sidder perfekt. Desuden er cykelhandsker, knæ- og albuebeskyttere praktiske for at beskytte den sarte børnehud mod skrammer. Samtidig giver de barnet en følelse af sikkerhed.
  • Vælg nogle sikre omgivelser som øveområde, langt væk fra biltrafik og andre stressfaktorer, for eksempel en aflukket gårdsplads, en park eller en legeplads. Det kan også være rart at gøre de første usikre forsøg på en græsplæne eller i en skov, for her får de små styrtpiloter en blødere landing end på asfalt.
  • Brug ikke støttehjul! Selvom vi forældre selv lærte at cykle med vakkelvorne støttehjul, er der ingen grund til at gøre det unødvendigt svært for dit barn at lære at cykle. Støttehjul giver dit barn en falsk følelse af sikkerhed og modvirker den intuitive udvikling af en god balance. Dermed bliver det langt mere besværligt senere at skifte til en almindelig cykel, fordi jeres barn skal starte helt forfra med at lære at holde balancen. Derfor er vores helt klare anbefaling:

Hurra for løbecyklen!

Takket være løbecyklen er det i dag meget nemmere for børn at lære at bevæge sig på to hjul. Mottoet er, at man kan lege sig til det. På dette herlige opfindelse kan selv helt små børn lære cyklingens grundlæggende elementer gennem leg, og på den måde kan de langsomt vænne sig til den skønne, glidende fornemmelse. 

I starten vil dit barn tit støtte med fødderne på jorden eller måske bare holde cyklen mellem benene og på den måde skubbe den fremad. Men lidt efter lidt føler barnet sig mere og mere sikker og begynder at løfte fødderne fra jorden oftere og træner dermed sin balancesans. Inden længe begynder jeres barn at glide over længere og længere afstande, det udvikler en fornemmelse for hastigheder og vover sig ud i de første forsøg med at ændre retning. Ideelt set bør løbecyklen være udstyret med en børnevenlig fælgbremse, så jeres barn allerede vænner sig til at bruge en håndbremse, før det får sin første rigtige cykel — endnu en hurdle mindre, når barnet senere begynder at cykle rigtigt 🙂 Ikke desto mindre anbefaler vi dog at give barnet solide sko, for i starten kan rollingerne godt lide at bruge fødderne til at bremse. Du kan også læse i denne blog, hvorfor en fodbremse er kontraproduktiv, og hvorfor vi fraråder den.

Op på pedalerne, parat, start!

Når jeres barn først har erobret løbecyklen, skal det kun lære at træde i pedalerne, og det lykkes for det meste på rekordtid. Hvis jeres barn ikke har prøvet en løbecykel endnu, behøver I ikke at være bekymrede, det skal nok lykkes alligevel! Klar til start:

  1. Det bedste er, at I starter med vise barnet princippet med at træde i pedalerne: Løft baghjulet, og drej pedalerne rundt. På den måde forstår barnet samspillet mellem pedalarmen og hjulene. Vis også barnet, hvad der sker, når man bremser. Nu vil dit barn helt sikkert selv prøve at træde pedalerne rundt.
  2. Det er helt normalt, at barnet er lidt nervøs før de første forsøg med at cykle. Du kan give dit barn sikkerhed ved at holde barnet let på skulderen eller støtte sadlen let med den ene hånd og løbe ved siden af barnet. Med lidt fart kommer balancen hurtigt af sig selv. 
  3. Det store øjeblik venter forude! Så snart det lykkes for barnet at træde pedalerne rundt og holde balancen, kan du fjerne dine hjælpende hænder i længere tid ad gangen, og nu cykler barnet helt alene! Fortsæt dog med at løbe ved siden af barnet, så du kan standse det forsigtigt eller gribe ind, så barnet ikke falder, hvis det mister balancen.
  4. Efter nogle forsøg kan dit barn prøve at stoppe selv — den bedste måde er at bruge håndbremsen og derefter sætte fødderne ned til jorden.

  5. Nogle børn har i begyndelsen svært ved selv at sætte cyklen i gang. Sådan får I det til at lykkes: Lad barnet sætte det dominerende på pedalen i en stilling svarende til kl. 1. Så begynder barnet at træde rundt med foden, og støder samtidig fra mod jorden med det frie ben. En anden mulighed er, at barnet starter med at trille — ligesom med en løbecykel — og derefter løfter fødderne op på pedalerne, når cyklen har fået nok fart. Du kan gøre dette lidt lettere ved at vælge et terræn, der går lidt ned ad bakke.

Det er vigtigt, at I som forældre også er rolige og afslappede under barnets første forsøg på at cykle. I bør være tålmodige og opmuntre barnet, hvis det ikke fungerer med det samme. Undgå for høje forventninger. Det er bedre at øve regelmæssigt et par minutter ad gangen. For at motivere dit barn kan du også vælge et sted, hvor mange andre børn drøner rundt på cykel — deres begejstring smitter, og dit barn kan lære meget ved at se de andre børn.  

Lidt efter lidt vil jeres barn blive mere og mere modig, og inden længe udbryder det stolt: “Jeg kan cykle!”

Hvornår bør jeres barn lære at cykle? 

Hos små børn er de motoriske og kognitive evner konstant under udvikling. Hertil hører nogle af de vigtige basiskomponenter for at kunne cykle: balanceevne, hånd- og fingerfærdighed, orientering og reaktionsevne. Det rigtige tidspunkt er altså ikke i så høj grad afhængigt af alderen men af barnets individuelle udviklingstrin. Nogle børn lærer først at cykle, efter at de er begyndt at gå i skole, mens andre ræser ubesværet rundt på løbecykel allerede i en alder af fire, eller måske bare tre år. Så der ikke er nogen regel for hvornår barnet kan starte de første forsøg med en rigtig cykel. Men hvis dit barn ikke er så langt fremme i sin motoriske udvikling, bliver det ikke nogen succesrig oplevelse, og barnet vil hurtigt miste glæden ved at cykle eller — i værste fald — blive bange for at cykle. Og det ønsker vi under ingen omstændigheder! Derfor er det bedre at lade barnet boltre sig med løbecyklen lidt længere, til det er helt parat til at skifte til en cykel med pedaler.

Det gælder generelt, at jeres barn bør udvikle motivationen til at cykle af sin egen fri vilje og af egen interesse. Hvis I prøver at presse barnet, vil I sandsynligvis kun opnå det modsatte. Hvis I selv danner forbillede ved at cykle, så jeres barn helt fra lille får lov til at opleve herlige cykelture i en barnestol eller cykelanhænger, vækkes fascinationen og lysten til at cykle helt af sig selv.